Välkommen till

  Töre Båtklubb


 

65°46’00’’ N   22°45’06’’ O

Pärlan av alla båtklubbar i Bottenvikens nordligaste del

 

TBK:s anläggning ligger i Gårdsviken på Bergön i Töre skärgård, sjökort 413. Insegling sker från NNO. 2 tavlor finns till höger om bastun längst in i viken. 1 sten finns i inloppet, oftast utmärkt med en käpp (se kort). Tilläggning sker mot kaj med akterankare alt. boj. Vid flytbryggorna kan man för det mesta ligga långsides. Om det mot förmodan skulle bli trångt vid dem, det finns 70 m flytbrygga, så får man lägga akterankare. Vill du se ett förstorat kort? För musen över "Gårdsviken" så ser du ett litet kort över viken från land. Klicka och du ser viken vid insegling. Här kan du också se några Flygbilder. kajen finns två  grillplatser och ett grillhus som är den naturliga samlingsplatsen på kvällarna. Där grillas korv, politik och den som senast gjorde bort sig, allt i en skämtsam ton. 
 Bastun är en av de bästa i skärgården och dit är alla välkomna, antingen man vill bada själv eller tillsammans med goda vänner. Rinnande vatten finns men veden får man hugga själv. Under våren 2007 invigdes den sexkantiga bastun som av många anses vara den bästa i skärgården.
Ett elverk finns installerat så att man vid behov kan få el. Dessutom har en nytt förråd satts upp som ersättning för den gamla som nu inhyser elverket.

Midsommarfirande och Surströmmingsfest är årligt återkommande evenemang. Om du vill se vad som övrigt händer kan du titta på  Verksamheter.  Klubbstugan används mest vid riktigt dåligt väder och på de stora festerna. Dit hör den uppskattade surströmmingsfesten med  levande orkester, lotterier och allsång. Drygt 100 gäster är inte ovanligt. I albumet finns bilder. 
Det finns även gäststuga med fyra bäddar att hyra. Se länk i vänstermenyn.
Vid vindar från N till hård SO, då det kan svalla in i Gårdsviken, finns Kohamn att flytta till. En lagunliknande hamn med 2 flytbryggor, fullt djup och med skydd för alla vindar. Därifrån kan man ta en promenad till bastun eller grillhuset i Gårdsviken.

Töre båtklubb har medlemmar från många platser i Norrbotten. Kalix, Töre, Råneå, Boden, Älvsbyn, Luleå, Piteå, Gällivare, Kiruna, Morjärv och Vitå m.fl. finns representerade. Skellefteå, Hägersten och även Finland finns med i medlemsregistret. Du blir enkelt medlem genom att klicka här (öppnas i nytt fönster) och fylla i formuläret. Du kan även ringa vår kassör: Peter Sikström 070564 80 80 eller någon annan i styrelsen så hjälper vi dig att bli medlem i klubben. TBK:s bankgironummer är 5330-5140
Behöver du hjälp med besiktning av båten så kan du ringa någon av klubbens besiktningsmän.

Ca 10M norr om TBK:s anläggning ligger Töre hamn (sjökort 413N) vilket är Bottenvikens nordligaste punkt och djuphamn. Där finns en boj att runda och i vilken man kan lägga ett meddelande om att man varit där. Dessa papper sköts av Kalix kommun och man erhåller ett certifikat per post att man besökt platsen. Många långväga gäster rundar denna boj årligen. Farleden till Töre har fullt djup för alla och de flesta fritidsbåtar kan ligga på Töre hamns gästplatser, det är ingen hamnavgift.  Det finns vatten och el  men ingen servicebyggnad och ska man handla är det en bit att gå. Många som rundat bojen kommer till TBK:s anläggning efteråt och alla är välkomna.